Vücudumuzun yapı taşları hücrelerdir. Hücrelerin düzensiz ve kontrolsüz olarak bölünmesi ve çoğalmasına KANSER denilir. İnsan vücudunda hücreler, ölen hücrelerin yerine yenilerinin gelmesi ve hasar gören dokuların onarılması amacı ile bölünürler. Fakat, bu bölünmenin bir hızı ve limiti vardır. Bu bilincin hücrelerde kaybolması ile birlikte kontrolsüz bölünme ve çoğalma başlar. Bu hücreler bir arada tümör (ur) denilen yapıları oluştururlar ve normal dokuların yerini alırlar. Kanser çoğaldıkça vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Kanserin bir bölgeye sınırlı kalmasına in situ, bir bölgede yayılmasına invaziv, vücudun diğer bölgelerine yayılmasına ise metastaz denilir. Zamanında teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile kanserin insan vücuduna yayılması engellenilebilir.
Kansere neden olan temel faktörler vücudumuzun dışındadır. Dolayısıyla beslenme ve yaşam şeklimizi kontrol ederek kanseri engelleyebiliriz. İşte size kanseri engelleyebilecek 7 öneri. Modern bilim (‘epigenetik’) bu önlemleri alarak genlerimizin yapısını değiştirmenin mümkün olduğunu ve genlerimizi kansere karşı organize edebileceğimizi göstermiştir.
1- Sigara içmeyin: Herhangi bir tütün ürünü kanser riskini artırır. Sigara içmenin sadece akciğer değil, ağız, boğaz, gırtlak, pankreas, idrar kesesi, rahim ağzı ve böbrek gibi birçok kanserle bağlantısı olduğu gösterildi. Kendiniz tütün kullanmasanız bile ikincil dumandan dolayı kanser riskiniz artar. Tütün kullanmaktan vazgeçmek istiyorsanız doktorunuza sigarayı bırakma yöntemleri konusunda danışınız.
2- Sağlıklı beslenin: Biz gerçekten ne yersek oyuz. Dolayısıyla beslenmenin kanseri engelleme konusunda büyük bir rolü vardır. Sızma zeytinyağı, karışık kuruyemiş ve tam buğday ile takviyelenmiş Akdeniz mutfağı mükemmeldir. Kırmızı et yerine balığı tercih ediniz. • Obesiteden kaçının: Rafine edilmiş şeker, yağ ve hayvan kaynaklı proteinler gibi yüksek-kalorili yiyecekleri daha az kullanıp, daha hafif ve yağsız yemekler yiyiniz. • Alkolü ölçülü icin: Alkolün meme, bağırsak, akciğer böbrek ve karaciğer kanserlerinin riskini artırdığı birçok kez sürekli gösterilmiştir.
3- Takviye kullanınız: Her ne kadar da beslenme ve nutrosotiklerin yararlılığı konusu sürekli tartışılsa da gerektiği takdirde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek icin omega 3 ve D vitamini takviyesi alın.
4- Sağlıklı kiloyu koruyun ve aktif olun: Sağlıklı kiloyu korumak meme, prostat, akciğer, bağırsak ve böbrek kanseri gibi ceşitli kanserlerin riskini azaltır. Her gün yaklaşık 20-30 dakika aerobik hareketleri yapın.
5- Güneşten korunun: Cilt kanseri Kuzey Kıbrıs’ta en sık görülen kanser ceşididir. Öğle güneşinden (10.00-16.00 arası) uzak durarak cilt kanserini engelleyin. Bunun icin gölgede kalın, vücudunuzun açıkta kalan bölgelerini kaplayın (parlak veya koyu renklerde giyinmek ultraviyole ışınını pastel veya solgun renklerden daha fazla yansıtır), bol miktarda güneş kremi kullanın ve solaryum gibi renk verici işlemlerden uzak durun.
6- Aşı olun: Hepatit B ve human papillomavirus’a (HPV) karşı korunun. Hepatit B karaciğer kanseri riskini artırır. HPV genellikle cinsel yolla bulaşır ve rahim ağzı ve diğer genital kanserlere yol acar. Cinsel ilişki sırasında korunun ve eğer endişeliyseniz bu enfeksiyonlara karşı aşılanma konusunu doktorunuzla goruşun.
7- İhtiyatlı olun: Cilt, bağırsak, rahim ağzı ve meme kanseri gibi kanserlere karşı düzenli olarak kendi kendinizi muayene ederek kanserin erken teşhis edilme şansını artırın. Bu, tedavinin en başarılı olduğu aşamadır. Erken teşhis hayat kurtarır!